İsrail medyası, Türkiye ve İsrail arasında uzun süredir süregelen gerginliğin 2030’a kadar hatta daha erken bir tarihte askeri bir çatışmaya dönüşebileceği iddiasında bulundu. Bu iddia, daha önce 2009 yılında ortaya atılan ve uzun yıllardır gündemde olan bir senaryonun, son dönemdeki gelişmeler ışığında daha da gerçekçi hale geldiği görüşünü taşıyor. 2040’a kadar olabileceği bildiriliyor.
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, dün Suriye’nin en yüksek noktası olan Hermon Dağı’na ziyaret gerçekleştirdi ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin (IDF) işgalinin, ” İsrail’in güvenliğini sağlayacak düzenleme bulunana kadar” devam edeceğini ifade etti. Bu ziyaret, görevdeki bir İsrail başbakanının ilk kez Suriye topraklarına adım atması nedeniyle uluslararası basının dikkatini çekti. Uzmanlar, Netanyahu’nun bu adımının bölgedeki istikrarsızlığı daha da artırabileceği konusunda uyarıda bulunuyor.
4 SENE EVVEL Kİ HABERİ GÜNDEME TAŞIDILAR
Tüm dünyanın dikkati bölgeye yoğunlaşırken, Israel Radar haber sitesi sosyal medya hesabından 2020’de yayımlanan “Orta Doğu Tahminleri: 2030’a Kadar İsrail- Türkiye Çatışması mı?” başlıklı makalesini yeniden paylaştı. Yazıya, “İsrail ve Türkiye arasındaki mesafe hızla daralıyor. Bu, nihai İsrail-Türkiye çatışmasına doğru bir başka adım mı?” şeklinde bir not ekledi.
Israel Radar haber sitesi, 2020 yılında İsrail ordusunun Türkiye’yi ilk kez İsrail için bir “tehdit” olarak tanımladığını duyurmuştu. Ayrıca, Mossad Şefi Yossi Cohen’in Türkiye’nin, İsrail’in karşılaştığı “gerçek tehdit” olduğunu belirttiği ifade edilmişti.
Son 20 yılda Orta Doğu’da ard arda gerçekleştirdiği operasyonlarla Türkiye, İran, Rusya, ABD ve İsrail’in oluşturduğu terör koridorlarını yok ederek, Filistin davasına destek veren grupları da güçlendirdi. Bu gelişmeler ışığında, Israel Radar haber sitesi, 2040’a kadar beklenen Türkiye-İsrail çatışmasının, şu anki olağanüstü durumu göz önünde bulundurularak 2030’da ya da daha önce patlak verebileceği ihtimalini gündeme getirdi.
Türkiye’nin 27 Kasım 2019’da Libya ile imzaladığı “Akdeniz’de Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılması Anlaşması” ve son yıllarda Mısır ile yaşadığı olumlu ilişkiler, İsrail’in başını çektiği Doğu Akdeniz Gaz Forumu (EastMed) ve Hindistan-Orta Doğu-Avrupa Ekonomik Koridoru planlarını da zor durumda bırakıyor.
İsrail, 51 yıl aradan sonra Suriye’yi işgale başladığını duyurdu ve yeni hedefinin İran olduğunu açıkladı. Başbakan Netanyahu, bu gelişmeyi içeren bir video mesajı yayımlayarak, bölgedeki gerilimin daha da artmasına yol açtı. Netanyahu’nun açıklamaları, bölgeyi etkileyen büyük bir endişe yarattı ve uluslararası kamuoyunda dikkatle takip edilmeye başlandı.
27 Kasım’da Suriye’de başlayan silahlı ayaklanma, beklenmedik bir hızla ilerleyerek, 61 yıllık Baas rejimini sadece 12 günde devirdi. Kanlı çatışmaların yaşanmadan gerçekleşen bu devrim, bölgedeki güç dengesini derinden etkiledi. Gelişmelerin ardından İsrail, uzun süredir işgal altında tuttuğu Golan Tepeleri’nden hareketle Suriye topraklarına girdi. İsrail Başbakanı Netanyahu’nun İran’a yönelik açıklamalarıyla birlikte, bölgede yeni bir çatışma ortamının doğabileceği endişesi hakim oldu.
VİDEO YAYINLADI
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, sosyal medya platformu X üzerinden “İran halkına önemli bir mesaj” başlıklı bir video paylaştı. İngilizce olarak yayınlanan videoda, Netanyahu, İran halkının özgürlük ve barış içinde bir gelecek kurabileceği yönünde ifadeler kullandı.
Netanyahu, İran’ın Beşar Esad yönetimini desteklemek için 30 milyar dolar harcadığını ve Gazze’de Hamas’a, Lübnan’da Hizbullah’a milyarlarca dolar aktardığını vurguladı. Ancak bugün bu rejimlerin harabeye döndüğünü söyleyen Netanyahu, “Hamas’ın vurulması, Hizbullah’ın yok edilmesi ve İran rejiminin terör eksenine darbe indirilmesi zincirleme bir reaksiyonun sonucudur.” dedi.
BİR GÜN ÖZGÜR OLACAKLAR
Netanyahu, İran halkına hitaben yaptığı açıklamada, İran yönetiminin halkından korktuğunu belirtti ve “Bir gün bu değişecek. Bir gün İran özgür olacak.” dedi. İran’daki kitlesel protestolarda sıkça duyulan “Kadın, Yaşam, Özgürlük” sloganına da değinen Netanyahu, Ortadoğu’nun barış ve refah içinde bir geleceğe sahip olacağına olan inancını dile getirdi.
BÖLGEDE GÜNDEM SICAK
Netanyahu’nun son açıklamaları, zaten gergin olan bölge atmosferini daha da kızıştırarak, yeni bir çatışma riskini beraberinde getirdi. İran’ın bu açıklamalara nasıl karşılık vereceği, bölgedeki belirsizliği artıran en önemli soru haline geldi. Uzmanlar, İsrail’in Suriye’deki askeri varlığını artırmasıyla birlikte, Ortadoğu’da yeni bir güç dengesi ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor.
HABER MERKEZİ